Новини

DEVIN Изворна получи златен медал за биоразнообразие и чистота от BeeOdiversity

Биомониторинг с помощта на пчели следи за опазването на девствената природа и чистотата на извора край Девин

14.06.2023 г.

Водещата у нас компания за минерална и изворна вода „Девин“ получи златния медал на международната организация BeeOdiversity. Отличието се присъжда за постоянно високи резултати през годината за опазването на дивата природа с помощта на обективен BeeOmonitoring (биомониторинг), патент на BeeOdiversity, който се осъществява благодарение на пчелни семейства, отглеждани в защитената вододайна зона на изворната вода DEVIN. Четири пъти в годината BeeOdiversity анализира проби от прашеца, който пчелите събират в радиус от 1,5 км около извора. Проверяват го за наличие на над 500 различни вида пестициди и тежки метали, нива на биоразнообразие и качество на околната среда. Тази детайлна информация доказва, че регионът на водовземане е далеч от  замърсяване и аграрна дейност.

Данните на мониторинга за четирите периода на 2022 г. сочат, че през пролетно-летния сезон, когато пчелите са най-активни, 85,7 до 95 на сто от събрания полен произхожда от диви растителни видове. Всички изследвания досега показват пълно отсъствие на пестициди и тежки метали в пчелния полен. Тези резултати удостоверяват, че природата в зоната на извора на DEVIN е изключително чиста, без замърсявания и недокосната от човешкото въздействие.

95 на сто диви растителни видове в региона е наистина внушителен резултат, който доказва колко дива и запазена е природата там“, посочва Рени Ананиева, бранд мениджър DEVIN Изворна. „Благодарение на пчелния прашец, който изпращаме в лабораторията на BeeOdiversity в Белгия научаваме много за биоразнообразието в региона и за неговия естествен ритъм на живот. Важен факт е, че мястото, от където извира нашата вода попада в територията на Натура 2000 за местообитанията в Западни Родопи като защитена зона. Това прави DEVIN Изворна доказано чиста и подходяща за цялото семейство като напълно оправдава доверието на потребителите ни, които със спокойствие могат да я предлагат на бебета и малки деца. Важно е хората да се интересуват повече каква вода пият и откъде идва тя, за да са сигурни какво дават  на децата си,“ добавя тя.

„Девин“ получи златното отличие измежду всички обекти, които BeeOmonitoring обследва, като през 2022 г. са проучени обекти в 17 страни, които изпълняват повече от 120 проекта за опазване на биоразнообразието, а обхванатите площи надхвърлят 1 млн. дка.

DEVIN Изворна е първата българска марка вода, която полага допълнителни усилия да следи качеството на околната среда край своя извор и то с помощта на пчели, като така работи и за тяхното спасение от изчезване.

Още информация за проекта можете да намерите на https://izzzvorna.com/ или ТУК

Как DEVIN Изворна доказва своя 100 % чист произход чрез пчелен полен можете да разберете от този линк.