Новини

Девет български училища и детски градини спечелиха финансиране от Фондацията за екологично образование

Родните учебни заведения са отличени сред повече от 110 кандидатури от 16 държави

07.06.2023 г.

Екологични проекти на девет български училища и детски градини бяха одобрени за финансиране от Фондацията за екологично образование, сред повече от 110 кандидатури от 16 държави. Като част от съвместната инициатива на „Девин“ ЕАД и Българско движение „Син флаг“ – „Влез в зеления кръг. Бъдещето е в наши ръце.“ за мащабно въвеждане на екообразованието в България по програма „Екоучилища“, те подадоха проекти свързани с кръговата икономика и борбата със замърсяването.

Експертното жури на Фондацията за екологично образование отличи 60 учебни заведения от цял свят, сред които попадат:

  • варненските ОУ „Капитан Петко Войвода“, ОУ „Христо Ботев“, 39 ДГ „Приказка“, 35 ДГ „Детска Радост“ и 14 ДГ „Дружба“, с проекти свързани с намаляването на отпадъците, по-здравословен, устойчив и зелен начин на живот;
  • бургаските ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, с проекти за екообразование и работилници за рециклиране;
  • СУ „Христо Ботев“ от Карнобат със своя проект под надслов „Създай еко-чудо!“;
  • 10 ОУ „Алеко Константинов“ от Перник с проект за разделно събиране на различини отпадъци и тяхното компостиране.

По регламент изпълнението на финансираните проекти трябва да приключи до октомври 2023г.

Очакваме с нетърпение печелившите учебни заведения за завършат проектите си и ще споделим вълнуващите резултати на всяко едно от тях,“ посочи Петя Йорданова, координатор на програма „Екоучилища“ за България.

Общо 68 екоучилища и детски градини се включиха и в организираните от Фондацията за екологично образование Глобални дни за действие 2023, които тази година бяха свързани с 5-те R – Refuse, Reduce, Reuse, Recycle and Repurpose, които на български означават Отказ, Намаляване, Повторна употреба, Рециклиране и Повторно предназначение. В продължение на десет дни училищата организираха и споделяха най-малко пет действия, които всеки може да направи, за да намали замърсяването и да консумира по-отговорно. Кампанията Глобални дни на действие демонстрира как индивидуалните действия, независимо колко малки изглеждат, могат да доведат до впечатляваща положителна промяна. В световен мащаб са участвали 1700 училища, а България е на 5-то място по брой участници, които за пореден път доказаха, че са неразделна част от световната екологична общност.

В България Глобалните дни за действие демонстрираха действията, предприети от участниците в програма „Екоучилища“ и помогнаха на новоприсъединилите се към програмата учебни заведения по съвместната инициатива „Влез в зеления кръг“ на „Девин“ и „Син флаг“ да усетят силата и вдъхновението, които програмата дава на своите членове,“ сподели Петя Йорданова, координатор на програма „Екоучилища“. „Традиционно българските учебни заведения са сред най-дейните и публикуваните от тях инициативи са сред най-интересните, за което получават специални похвали и поздравления от Фондацията за екологично образование,“ допълни тя.

Целта на инициативата „Влез в зеления кръг. Бъдещето е в наши ръце.“ е подчинена на мисията да изгради на най-голямата мрежа от „Екоучилища“ на Балканите и да подготви бъдещите поколения като активни граждани, способни да поемат обществена отговорност за опазването на околната среда. Инициативата се разгръща с подкрепата на МОН и МОСВ и полага основите на положителната промяна, която носи ползи не само за децата, но и за техните родители и за обществото като цяло.

Училищата и детските градини, които желаят да станат част от инициативата през новата учебна година, могат да се регистрират на този линк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *