Как да се вталим след празниците?

Как да се вталим след празниците?

fotolia_11155406623

През зимата сме по-склонни да похвапваме често и обилно. Липсата на достатъчно движение в комбинация с тежките и калорични храни, както и студеното време навън, са основните фактори, които водят до качване на излишни килограми. Как да избегнем това и да запазим форма без драстични диети и стриктен режим във фитнес-залата? Ето няколко идеи:

 

 

Пийте вода: Водата има съществено значение за запазването на добрата физическа форма. Доказано е, че хората, които приемат достатъчно вода през деня, по-рядко консумират вредни храни и приемат по-малко калории от тези, които са дехидратирани, тъй като имат по-висок праг на издръжливост, повече енергия, по-добро настроение и по-балансиран режим на хранене. Дехидратацията води до негативни последици като главоболие, умора, слабост в мускулите, раздразнителност и др., които често ни карат да посягаме към допълнителни стимуланти като кафе, газирани напитки, сладки храни, фаст фууд и др.

 

Гответе храната си у дома: При приготвянето на прясна домашна храна можете не само да контролирате качеството на продуктите, но и да изчислите калоричността на ястието. Освен това, спестявате добавянето на излишна сол и захар, които често преобладават в готовата храна.

 

Запишете се на спорт: Отделяйте време за регулярни тренировки. Можете да изберете спорт, който ви носи удоволствие, така че тренировките да ви зареждат с позитивно настроение. Ако обичате музиката, запишете се на танци, а ако предпочитате по-индивидуалните спортове, можете да тренирате във фитнеса или да бягате в парка.

 

Правете „прочистващ ден“ веднъж в месеца: В този ден е добре да приемате само течности – вода, чай, смути, фреш. Това ще ви помогне да прочистите организма си и да дадете почивка на храносмилателната си система, което ще се отрази положително на външния ви вид. Ако все пак не успявате да издържите само на течности, можете да включите в менюто си повече плодове и зеленчуци, сурови ядки, варива и пълнозърнести продукти.

fotolia_1115540662333
Хитринки за по-здравословен живот
януари 13, 2017
ft
5 бързи детокс съвета за здраве и красота
януари 13, 2017